23 Kasım 2013 Cumartesi

Hindistana nasil gidilir Hindistana Ulasim


 
Tren ile
Yeni Delhi’ye tren yoluyla ulaştıysanız, tren istasyona girmeden önce eşyalarınıza mümkün olan en yüksek dikkat ve özeni göstermelisiniz. Önceki sayfalarda sözünü ettiğimiz hırsızlık olayları, en çok bu anda oluşabilecek kargaşa sırasında gerçekleşir.

Tren istasyona girdikten sonra halk, kapılara hücum edecektir. Bu hücumdan kurtulduktan sonra perondaki kalabalıkla karşılaşacaksınız. İşte, Hindistan, size başka bir çeşit hoşgeldin demektedir. Bu insan kalabalığı zamanla her yerde ve her zaman karşılaşacağınız bir görüntü olacaktır. Buna alışmalısınız. Yeni Delhi tren istasyonunda şehirlerarası yolculuk için 14 platform (peron) ve banliyo seferleri için de 3 platform ayrılmıştır. Bu istasyonun kapasitesini ve giden - gelen yolcu sayısını siz düşünün.
Platformlardan merdivenlere çıkıp üst geçide geldiğinizde, iki ayrı yöne gidişi gösteren oklar göreceksiniz. Bunlardan Pahar Ganj’ı gösteren ok birçok ucuz otelin bulunduğu, turistlerin birarada konakladığı, yemek yediği ve alışveriş yaptğı merkeze gider.

Hindistan Demiryollarının resmi web sitesi söyle : http://www.indianrail.gov.in

delhi
Eski (Old) Delhi tren istasyonu girişi

N delhi
Yeni Delhi tren istasyonu girişi

Yeni Delhi tren istasyonunun ikinci katında bulunan “International Tourist Bureau” Hindistanda işleyen tüm trenler için bilgisayar üzerinden rezervasyon yapma imkanını sadece turistlere sunar. Turunuzu planlarken bu bürodaki görevlilerden yardım alabilirsiniz. Genellikle kalabalık olan bu büro hafta içi her gün 08.00 - 19.00 arası ve Pazar günü 08.00 - 14.00 arası çalışmaktadır.

quota
Yeni Delhi International Tourist Bureau
Delhi’ye ulaşım noktanız Old Delhi tren istasyonu ise, istasyondan çıktıktan sonra bir rikşa ya da taksi ile Pahar Ganj'a gelebilirsiniz. Pahar Ganj-İstasyon arası yaklaşık 5 km. kadardır. Old Delhi tren istasyonundan Pahar Ganj’a 150 - 200 Rupi arasında bir para ödersiniz. Ayrıca Delhi Metrosu ile önce Rajiv Chowk istasyonuna gelip, buradan aktarma yaparak R.K. Ashram durağına gelerek Pahar Ganj bölgesine ulaşabilirsiniz.
old delhi
Eski Delhi (Old Delhi) tren istasyonu 
© http://www.hat.net/
Otobüs ile
Delhi’ye şehirlerarası otobüs ile geldiyseniz son durağınız ISBT (Inter State Bus Terminus) otobüs terminali olacaktır. Burası da tren istasyonu gibi çok kalabalık bir yerdir. Pahar Ganjbölgesine gitmek için belediye otobüsü kullanılabilirsiniz, biz size rikşa veya taksi kullanmanızı öneriyoruz. Çünkü elinizde eşyalar, ve sırt çantası ile kalabalık otobüslere binip -inmeniz çok zor olur. Hindistan’da otobüs firmalarının şehir içinde hizmet veren servis araçları yoktur.

Uçak ile
Delhi’ye uçak ile geldiyseniz havaalanından şehire gitmek için metro, servis otobüsü veya taksi kullanmanız gerekir.

Havaalanında bulunan bankalardan ya da Change Office’den belirli bir miktar döviz bozdurmayı ihmal etmeyin. Çünkü artık Hindistan’a giriyorsunuz burada geçerli olan yerel parayı kullanmak daha iyidir, bunu ihmal ederseniz bineceğiniz taksi ya da otobüs sürücüsünün sizi döviz üzerinden dolandırması çok kolay olacaktır.
Havaalanından şehire giden Metro, "Airport Express" ismiyle çalışır ve sadece 2 durak yapar. Havaalanı - New Delhi Tren istasyonu arasında 40 dakikada ulaşım sağlanır ve ücret 80 Rupidir.

Taksi ile gitmek için havaalanının gümrüklü bölgesinin hemen dışında bulunan Pre-paid sistemini kullanın. Gideceğiniz yere ait standart ücreti ödeyin ve alacağınız makbuzu taksi şöförüne verin. Havaalanından Pahar Ganj bölgesine taksi ücreti 350 Rupidir.

Yeni Delhi, Hindistan’ın başşehridir. İlk kez gelenler için muazzam kalabalığı ile sizi şaşırtabilir. Burası bir başkentte normal sayılabilecek kozmopolit bir yapıya sahiptir. Delhi esnafı tipik doğu insanıdır, turisti her fırsatta kazıklamaktan büyük zevk alırlar.

Şehiriçi ulaşımda sıkça kullanacağınız rikşaların üzerinde, taksimetre diyebileceğimiz sayaçlar vardır. Gidilen yere göre bu sayaçta yazdığı kadar ücret ödemeniz gerekir. Ancak Delhi’deki rikşacıların çoğu bu sayacı çalıştırmak istemezler. Ya “sayaç bozuk” derler ya da doğruca pazarlık usulüyle fiyat söylerler. İstedikleri para tabii ki gidilecek yerin normal fiyatının en az iki katıdır.
Metro ulaşımı, Delhinin şehir içi trafiğini biraz rahatlatmış durumda. Delhi Metrosunun web sitesi :http://www.delhimetrorail.com
Connaught Place Map

Janpath diye bilinen cadde Yeni Delhi’ye gelen her turistin mutlaka uğraması gereken bir yerdir. Burası çok zengin bir tekstil pazarıdır. Burada ağırlıkla Rajastan ve Gujarat işleri olmakla birlikte, Hindistan’ın hemen her yerinden gelen el işi ürünlerinin satıldığı yerdir. Janpath’da aradığınızı bulamazsanız hemen yanındaki Palika Bazaar’a gidebilirsiniz. 
janpath
Janpath'daki turistik alışveriş merkezinden...
Başa Dön |
Pahar Ganj bölgesi
Yeni-Delhi tren istasyonundan çıktığınız zaman tam karşınızdaki sokak, Main Bazaar denilen çarşı ve daha ilerisi de Pahar Ganj bölgesidir. Burası, turistlerin yoğun olarak bulunduğu, ucuz otellerin, ucuz restoranların ve birçok dükkanın faaliyet gösterdiği, canlı bir kalabalığın görüldüğü, çok hareketli bir bölgedir. 
Pahargnj map

pahar ganj
Pahar Ganjın girişi
Bu sokakta, değişik kalite ve fiyatlarda birçok otel sıralanmıştır. Her zamanki tavsiyemiz burada da geçerli. Eğer otel aramak için yeterli zamanınız ve enerjiniz yoksa, herhangi birinde kalın, ertesi gün daha iyi bir otel bulup oraya geçersiniz. Ya da grup olarak geldiyseniz otel seçimi işini aranızdan bir kişiyi görevlendirerek çözümleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder